Плажни дискусии – дигитален портфейл VS физически портфейл

Летни емоции

В един съботен летен ден във Варна се бях уговорила с двама мои приятели – Наско и Надя, да се видим на едно от заведенията на плажа до морето. Наско живее в София от 3 години, а Надя от вече 5 години е в Англия в едно малко градче близо до Лондон. И двамата бяха развълнувани от това след толкова години да видят плажа, да поседят до морето и да послушат шума на морските вълни с разхлаждаща напитка. Това си е направо мечта за всеки, който иска да си почине от безкрайните работни дни през горещия сезон .

Наваксваме си, говорим си за живота и си разказваме интересни случки, които са ни сполетели през последните години, както и безброй неловки ситуации. С Надя сме наистина в топ класациите ако става на въпрос да направим някоя фрапантна изцепка. Честно казано ако трябваше да пишем книги, където трябваше да опишем всички тези истории, можеше да сме вече горди притежатели на цяла библиотека от смешни ситуации, които направо си ни е срам да разкажем.

Неловки ситуации

Като например след като съм пробвала няколко рокли в един магазин, да изляза от него и след 10 минути вървене из улиците да осъзная, че колана на дънките ми виси тъжно разкопчан и се мятка тихо. Като си спомня, преди моментът на „осъзнаването“, хората наистина ме гледаха доста странно.

Или когато бях в гимназията и бях застанала на тесните стълби между третия и четвъртия етаж. Там обикновено сядахме в междучасието и чакахме учителя ни по история да дойде и да ни отключи класната стая на четвъртия етаж, която ние наричахме „гълъбарника“. Там класните стаи бяха малки тавански стаи и понякога се чудех откъде идва това тяхно име. Дали там някога наистина не са отглеждали ято гълъби. Учителят ни по история беше едър мъж на средна възраст с добро чувство за хумор. Изключително изискващ, когато стане въпрос за неговия предмет. Нека да добавя, че аз изключително много го уважавам. Обаче винаги предизвикваше някакви интересни и смехотворни ситуации, които се носеха като разкази из училището седмици наред. Разбира се, не бях пропуснала възможността, докато чакахме, да разкажа на мои приятели от съседния клас подобна история.  Мисля, че се получи доста забавно, но приятелите ми ме гледаха и мълчаха. Дори не съм сигурна, че гледаха точно мен, по-скоро някъде половин метър над мен. Обърнах се. Да, разбира се, че той ще се окаже точно зад мен. Типично – аз и моят късмет.

Преди да продължите да четете за това как продължи моята история с Наско и Надя, моля споделете в коментарите какви неловки ситуации сте имали вие?

Така вървяха разказите с Надя и Наско. Надя реши да си вземе второ питие. Все пак жегата не беше за подценяване. След това проведохме следния разговор, който за момента ми се стори доста смешен.

ВИДЕО

Обратно в реалността

Всъщност в реалността Надя бая изхака Наско с този „куфар“. Не питайте после как го увещавахме за крайната сцена на клипа да остане на стола, вместо да избяга с поне 10 секунди преднина. Не гледайте, че това момиче изглежда скромно. Щом е успяло да му вземе страха.

Колко от вас използват дигитален портфейл и чрез кое приложение? Напишете ми в коментарите. Ще ми е интересно да прочета.


Нека обсъдим тези портмонета. Момичета, аз имам чувството, че с такова портмоне има реален шанс да убиете някой. Не е и нужно да споменавам колко тежат и колко място заемат. Когато реша да се разходя из морската градина, например, или да изляза на някой бар, си вземам по възможност по-малки чанти. Е, да ама в повечето такива случаи моето портмоне е по-голяма от самата ми чанта. Понякога дори съм си мислила, че е по-удачно да си сложа чантата в портмонето, а не обратното

Какъв е проблема?

Пoртмонетата са нещо, което приемаме за даденост. Толкова сме свикнали с тях, че не можем да си представим да излезем без тях. Все пак къде ще си сложим всички неща? Всеки път преди да изляза си повтарям като мантра: „Портмоне, ключове, телефон“. И така ми се налага да мъкна моето портмоне, което определено не се отличава от общия случай – обемно, тежи и има опасност да се пръсне по шевовете. Плашещо си е.

Ако пък посмееш да го отвориш ще намериш колекция от най-различни карти, касови бележки и какво ли още не. Да, мъжете не носят чак такива куфари за портмонета, но съм виждала, че и техните имат вероятността да се пръснат. Мъже, дори и да не сте от тези, които носят такива, признайте си, предпочитате джобовете ви да са свободни, защото знам, че това е вашия алтернативен вариант.

Възможности за действие

От тази случка нататък, когато излезем с Наско, той има вече изградена рутина да ни подиграва с нашите портмонета-куфари, когато ни се наложи да платим нещо.
Какво прави той? Вади телефона, приближава до ПОС терминала и е готов. Един път когато ходихме до Била като му поискаха на касата карта на Била за отстъпка, той отново изкара телефона. Оказа се, че и тези карти си държи там. Както и си е вкарал и визитката за любимия му фризьорски салон, чрез снимка.

Какво да ви кажа – кой като Наско? Носи си пари в брой само заради магазините, където няма ПОС терминали. Но тенденцията, да се заменят парите в брой с мобилни плащания, е вече налице. В Англия и Швеция, както и в много други европейски държави, голяма част от хората вече го правят. В много други държави тази технология е отдавна факт и парите в брой за тях са минало. Вземете за пример Китай. Местните вече отдавна нямат пари в брой. Дори в таксито те вадят телефона си и плащат чрез него. По-бавно, но и ние се движим натам. Наско няма търпение да настъпят тези времена и при нас, за да може да носи в себе си нищо друго освен „Телефон, ключове и лична карта“. Тъй като портфейла му вече е в телефона.

Как ви звучи това да замените тези „портмонета – куфари“ единствено с лична карта?

Решение

случай, че се интересувате, ще ви разкажа за решението на Наско по проблема с портмонетата. Той ни препоръча приложението iCard. Чрез него бързо и лесно (изпробвано) се сдобивате с дигитален портфейл, който не само може напълно да замени физическия ви такъв, но и предлага ред други удобства и услуги.
Вие използвате ли дигитален портфейл и кое приложение използвате вие?

След като проучих препоръчаното от Наско приложение (тъй като всяко си има своите особености) ви представям една таблица, където нагледно можете да сравните:

Обикновено портмонеДигитален портфейл на iCard
Пари
Дебитни карти
Рецепти
Карти за лоялност и за отстъпка
Контакти на хора
Активиране и блокиране на карти
Безконтактни мобилни плащания, NFC, QR код
Безплатни трансфери до и от потребителите на iCard
Левови преводи (BISERA)
Преводи в евро (SEPA)
Международни трансфери (SWIFT)
Плащане на комунални такси и общински данъци
Виртуални карти и карти за подаръци
Дарения
Табл. Сравнение физически портфейл и дигитален портфейл на iCard

Това приложение има и други плюсове като изпращане на пари, които пристигат веднага и безплатно за клиенти на iCard, плащане на сметки през телефона, отстъпки в магазините (като нямат месечни такси) и доста други неща, които ще ви оставя да откриете сами.

Пишете, ако искате да направя отделна статия, където да разгледам по-подробно какви други продукти и услуги предлагат iCard, които на вас ще са ви изключително полезни в ежедневието.

Дигитален портфейл VS физически портфейл – кой печели?

Нека разгледаме фактите:

  • Дигиталния портфейл – няма опасност да го загубиш или забравиш (тъй като той е в твоя телефон, който е навсякъде с теб);
  • Не ти заема място;
  • Не ти тежи, за разлика от огромните тумбести портмонета, които много от нас имат, препълнени с безбройните дебитни, кредитни карти, карти за лоялност и други пластики, или бележки, с които разполагаме;
  • Има доста други привилегии, които физическите портмонета не могат да ти предложат (изброени в таблицата).

Аз мисля, че имаме нееднозначен победител в тази борба – дигиталния портфейл. Вие какво мислите?