Финтех – иновацията в личните финанси

Финтех компаниите предоставят ли по-добри финансови услуги и
по-добро потребителско изживяване и защо да ги изберем?

Услугите на финтех компаниите станаха важна част от моя живот. Правят живота ми по-лесен от гледна точка управление на личните ми финанси. Всяка финтех компания си има своите специки, както и различия в услугите, които предлагат, и е трудно да се направи генерално заключение. Затова първо ще разгледам проучването, което с мой приятел направихме за това колко хората са запознати с финтех компаниите. След това ще ви започнаем с конкретно приложение, което ние използваме, на финтех компания, на която сме избрали да се доверим.

Проблемът с доверието към Финтех

Осъзнавам, че за да се доверите на финтех компаниите, първо трябва да ги опознаете.  С моят приятел – Наско, решихме да попитаме няколко човека дали са чували за финтех и за услугите, които предлагат, да видим какви са нагласите сред хората. Ето нашият резултат:

За съжаление констатираме, че много от хората реално нямат точна идея какво точно представляват финтех компаниите, как работят техните услуги и поради тази липса на познания не могат да им се доверят. Затова реших да създам тази статия с информативна цел.

Какво могат да ви предложат iCard?

 • Отваряте си сметка бързо и лесно чрез приложението

Получавате веднага безплатна виртуална карта Visa без месечни такси. Ако желаете физическа карта я заявявате чрез приложението и я получавате на посочен от вас адрес до 2-3 дни по куриер в България. Когато срокът ѝ изтече след 2 години вие получавате известие в същото това приложение месец по-рано, за да ви напомни и ви пита дали желаете нова физическа карта и на кой адрес да бъде доставена.

 • Мигновено изпращане на пари

iCard разполагат с чат в приложението, който прилича на така познатия ви Месинджър. Отиваш на чата с човека, на който искаш да изпратиш пари, натискаш иконката за изпращане на пари и избираш каква сума искаш да изпратиш. Пък ако ти е по-удобно можеш да изпратиш чрез контактите ти в телефона. След това те пита за парола. На iPhone дори имаш възможността да използваш пръстов отпечатък или Face ID – лицево разпознаване. По този начин потвърждаваш, че желаеш да изпратиш парите и това е. Парите пристигат веднага и то безплатно, без никакви такси.

Ако се намирате един до друг също имате възможността да си прехвърлите пари мигновено чрез QR код.

 • Минимални такси

От iCard предлагат на своите клиенти привилегията да използват услугите им с никакви, с минимални или с по-ниски такси. Без такса са следните услуги: месечно обслужване; първи виртуални карти Visa и Mastercard; онлайн, ПОС и безконтактни плащания; преводи между потребителит, плащане на сметки. Е, да, ама вие ще си кажете „Безплатен обяд няма, каква е уловката?“. Факт е, че много от българите са недоверчиви. Тук ще ви кажа нещо, което определено не очаквате да чуете. Няма уловка. Да, знам, че гледате със съмнения тези изречения, но за да се убедите трябва да опознаете по-добре компанията и техните ценности. Но като за първо време ще ви дам две причини, на които се дължи това решение:

 1. iCard е иновативна компания, която благодарение на технологиите, неизменна част от техния арсенал, и на това, че нямат офиси и персонал за лична среща с клиенти, те успяват значително да намалят разходите си. Това позволява да предлагат на клиентите си безплатни услуги или такива с по-ниски такси.
 • Желанието на компанията да помага на хората, не само по бърз и сигурен начин да извършат своите плащания, но и като направят техните продукти и услуги по- достъпни за масовата аудитория.
 • Дигитален портфейл

Вместо да носим огромни портфейл, препълнени с всякакви пластики – различни карти на различни банки, карти за отстъпки, рецепти, просто можем да прехвърлим всичко това в телефона си в своя дигитален портфейл.

 • Мобилни плащания

Вместо да броим стотинки или да се се ровим из чантата и портмонето за картата си е достатъчно да извадим телефона си и платим на ПОС терминала с него. Бързо и лесно е.

 • Gift Card – подаръчни карти

След малко си на рожден ден, но нямаш време да ходиш да търсиш подарък? Можеш да поръчаш Gift Card – предплатена карта и да избереш дизайн – например някоя готина снимка с твоят приятел. Ще го зарадваш с персонализиран подарък, а той ще може да си купи каквото му е на сърце. Можеш да поръчаш и физическа карта, но там трябва да предвидиш няколко дена за издаване на картата и доставка.

 • NFC аксесоари

NFC аксесоарът е красив ключодържател с вграден NFC чип, който е свързан с една от сметките ни в дигиталния портфейл. Чрез него можем да плащаме безконтактно навсякъде, където се приема Mastercard.

 • Отстъпки в магазините

Чрез програмата за лоялност iCard Welcome, вече можем вече да използваме намаления в любимите ни магазини – Swarovski, Andrews, Subway и много други. Провери в кои магазини получаваме отстъпки. Трябва само да не забравяме, като отидем на касата в магазина предупредим, че ще платим чрез мобилното приложение на iCard или чрез дебитната карта на iCard, и те ще ни приспаднат със съответния процент от цената.

 • Електронни винетки

Чрез iCard приложението можем да вземем визитка за своя автомобил, както и да проверяваме валидността на своите електронни винетки или на тези на близките ни, независимо откъде са били купени. Бързо и удобно и сигурно.

 • Лесно подкрепяне на благотворителни каузи

Искате ли да можете да подкрепяте благородни каузи бързо и лесно? Това може да стане директно от приложението за управление на личните ти финанси – iCard. Вие избирате кога, с каква сума и колко пъти ще подкрепите дадена кауза. Даренията са еднократни и вие имате пълен контрол над тях.

 • Внасяне на пари в картата бързо чрез банкомат

Забравете реденето на опашки в банките, за да внесете пари. Чрез банкоматите на iCard това може да стане бързо и удобно. Виж къде са разположени техните банкомати.

 • Сигурни онлайн плащания

Искате ли да можете да пазарувате безопасно онлайн, без да се притеснявате за парите си?  ICard предоставят безплатни виртуални карти, чиято основната цел е да гарантират допълнително ниво на сигурност на информацията на другите дебитни карти, които използвате всекидневно. Виртуалните карти могат да бъдат отделени от основната ви сметка, могат да се замръзяват и да се изтриват. Така лесно компанията предотвратяват измамите с парите ви при пазаруване в интернет.

 • Visa Infinite

Искате ли комфорт, персонално обслужване и преференции, всеки ден, независимо дали сте у дома или пътувате по света. Visa Infinite е кредитна карта от най-висок клас, предназначена за клиенти, които ценят свободното си време и държат да получават първокласно обслужване.

Къде се съхраняват парите ви?

iCard съхраняват парите ни в специални сметки, наречени сегрегационни, в избрани от нас банки.По дефиниция, каквито и да е кредитори на iCard не могат да имат претенции към парите в тези сметки. Те са без инвестиционен риск, а парите ни са винаги там, когато имаме нужда от тях.

Високо ниво на сигурност

Човек, преди да даде парите си на някоя институция да ги съхранява, трябва да е убеден, че спестяванията му са максимално защитени и те са наясно с това.

Ето какво научихме:

iCard са лицензирани от Българска народна банка и са под техния строг контрол. Освен това са Европейска институция за електронни пари и Европейски платежен процесор, лицензиран според Европейската директива за институциите за електронни пари. Това никак не е лесно да се постигне, но щом са успели, означава, че спазват  изключително стриктни процедури по отношение на защитата на средствата на клиентите си.

Предоставят тяхната иновативна технология на потребителите с възможно най-високото ниво на защита. Имат PCI-DSS Level 1 сертификат, който удостоверява наличието на най-високото ниво за защита. Всяка година минават външен одит на сигурността във връзка с подновяване на сертификата им. В сайта им всяка година поставят новия сертификат от последния ни одит. Вижте техните лицензи и серфикати.

Разполагат с:

– два собствени центъра за данни от клас Tier 4, където данните са най-високо ниво на защита;
– поддържат 24/7 мониторинг и управление на риска;
– видео идентификация – идентифицират клиентите си от разстояние с видео чат;
– персонализация на карти – имат собствен център за персонализация на платежни карти.

При iCard няма аутсорсинг, което води до другото важно нещо – няма никакво изтичане на данни извън тяната компания и като цяло извън тяхната сграда.

Самите те твърдят, че нямат право на грешки, защото много бързо биха загубили доверието на хората. Наясно са, че това би било тяхната гибел и затова се отнасят изключително сериозно към поставените им задачи. Твърдят, че за тях е наистина важно да осигурят безопасност и сигурност на паричните средства на своите клиенти.

Заключение

Аз и Наско вече сме се убедили в приложението (тъй като го използваме от над две години) и успяваме да управляваме личните си финанси:

 • по-лесно;
 • по-евтино;
 • по-бързо;
 • по-сигурно.

Препоръчваме го, на всеки, тъй като много ни помага в ежедневния живот. Свалете мобилното приложение iCard оттук.